Stres sau burnout?
O paralela intre stres si burnout
Discutiile referitoare la relatia dintre sindromul burnout si stres continua – ambele concepte sunt des utilizate ca sinonime, de unde si confuzia in delimitarea lor.
Stresul apare atunci cand solicitarile unei anumite situatii sunt evaluate de catre persoana ca depasind resursele disponibile si amenintand starea de bine, de unde necesitatea de a gestiona evenimentul.
Burnout-ul sau arderea emotionala se caracterizeaza ca o stare de oboseala psihica, de deceptie si apare la oamenii cu asa-numitele profesii ajutatoare (in special in domeniul sanatatii), fiind rezultatul acumularii interne a emotiilor negative, fara posibilitatea de a le exterioriza sau elibera. Au fost identificate trei componente ale sindromului de burnout:
1. Extenuarea emotionala – reprezinta irosirea energiei emotionale si perceperea inadecvarii emotiilor proprii cu situatia creata si se manifesta printr-un tonus emotional scazut, indiferenta sau suprasaturare emotionala.
2. Depersonalizarea – se refera la dereglarea relatiilor cu ceilalti si se poate manifesta fie prin dependenta de cei din jur, fie prin negativism si atitudine cinica.
3. Reducerea realizarilor personale – se poate manifesta fie prin tendinta de autoapreciere negativa a capacitatilor, realizarilor, succesului profesional, fie prin limitarea propriilor posibilitati si obligatii fata de ceilalti.
Deosebiri intre stres si burnout:
• Sindromul burnout este un concept ce suprapune stresul, ocupand o pozitie in zona gri intre sanatate si boala. El uneste simptomele de stres cronic, oboseala, nemultumirea de munca, anxietatea etc.
• In comparatie cu oboseala psihica si stresul, sindromul burnout are o alta manifestare: emotiile ce apar afecteaza intreaga persoana, favorizand aparitia depresiei, scaderea imaginii de sine, depersonalizarea, neajutorarea si disperarea. In cazul stresului si oboselii, apar reactii tipice doar la factorii stresori, care actioneaza nemijlocit asupra persoanei.
• In comparatie cu stresul sau oboseala psihica, burnout-ul este un fenomen de socializare profesionala, care evolueaza de-a lungul anilor, chiar deceniilor, in procesul activitatii profesionale. Apare ca o criza, care reprezinta cel putin o stagnare temporara sau inhibare a dezvoltarii personalitatii.
• Sindromul burnout apare in activitati care presupun interactiuni sociale, in care relatiile profesionale si emotionale cu clientul joaca un rol central.
Se poate spune ca simptomele stresului sunt mai degraba fizice decat emotionale, pe cand, in cazul burnout-ului, ele sunt mai degraba emotionale decat fizice. Stresul produce hiperactivitate, iar arderea emotionala neajutorare.
Cauzele si manifestarile burnout-ului
Stresul permanent este realitatea unei vieti moderne si trepidante, iar epuizarea nervoasa adesea insoteste totul – “workoholicii”, fiind cei pentru care munca este mereu pe primul loc. Aceasta stare psiho-emotionala apare atunci cand o combinatie de munca grea se combina cu o trauma mentala, mai mult sau mai putin prelungita, precum si cu lipsa de somn si odihna de calitate.
Cauza epuizarii nervoase este adesea suprasolicitarea, starea in care individul cheltuieste mai multa energie decat este capabil sa acumuleze si, prin urmare, corpul este epuizat.
Este dovedit deja ca prin cresterea stresului mental si emotional, lipsa de odihna, somn si stres prelungit se favorizeaza “arderea” din punct de vedere emotional si apare epuizarea nervoasa. In mod normal, o persoana trebuie sa alterneze activitatea mentala cu descarcarea emotionala, respectiv o stare de excitare sa fie urmata de inhibare si odihna. Daca acest lucru nu se intampla, probabilitatea de a dezvolta epuizare nervoasa si poate chiar depresie este mare. Adesea aceasta conditie apare neobservata si se exprima sub forma unei usoare oboseli. Cu cat trece mai mult timp, cu atat aceste simptome devin mai acute.
Daca o persoana sufera de oboseala cronica, ii este afectata productivitatea, ii scade nivelul de energie si se simte din ce in ce mai lipsita de control asupra situatiilor carora ar trebui sa le faca fata, devine neajutorata si frustrata in mod constant. In cele din urma, se va confrunta cu senzatia ca nu se mai poate face nimic pentru a iesi din aceasta situatie.
Principala cauza a sindromului burnout este senzatia de suprasolicitare profesionala combinata cu subaprecierea eforturilor de catre ceilalti. Locul de munca tinde sa fie mediul cel mai propice pentru dezvoltarea acestei afectiuni, dar exista situatii in care si viata sociala sau personala conduc la burnout. Asadar, oboseala cronica este determinata de o combinatie de factori, fie ca este vorba despre cauze legate de locul de munca, de stilul de munca, situatii solicitante emotional sau chiar de trasaturi de personalitate. Aceasta se dezvolta lent, fara simptome si duc la epuizare emotionala si retragere sociala.
Astfel, persoana afectata de sindromul burnout se distanteaza de ceilalti si incepe sa ii priveasca pe acestia intr-un mod impersonal, deoarece nu mai are resurse emotionale si fizice, isi reduce realizarile personale, se simte golita, incapabila sa mai ofere ceva si devine foarte vulnerabila la factorii stresori din mediu.
Starea de burnout este cauzata de expunerea prelungita la stresul profesional si de cele mai multe ori este insotita de depresie. Fazele urmatoare se pot croniciza daca nu se iau masuri din timp. Este important sa se mentina un echilibru intre somn, munca si relaxare: 8 ore de munca, 8 ore de relaxare si 8 ore de odihna. Pe fondul situatiei economice actuale, unora le este din ce in ce mai greu sa faca fata provocarilor de la locul de munca. Astfel, ajunsi la serviciu, se supraaglomereaza cu tensiuni specifice: deadline-uri, volum crescut de munca si aglomerarea pe ultima suta de metri, inter-relationarea deficitara cu unii colegi, un sef prea autoritar.
Indentifica nivelul tau de burnout
Urmatoarele afirmatii ale chestionarului Maslach se refera la locul de munca, iar evaluarea acestora se face pe o scala de la 1-5, unde: 1-foarte rar, 2-rar, 3-uneori, 4-frecvent, 5-foarte frecvent. Alege raspunsul care se potriveste cel mai bine cu starea ta actuala si interpreteaza rezultatele pe baza scorului prezentat la finalul chestionarului.
1. Ma simt secatuit emotional.
2. Spre sfarsitul programului de lucru ma simt ca o lamaie stoarsa.
3. Ma simt obosit cand ma trezesc dimineata si trebuie sa merg la serviciu.
4. Am perioade in care ma simt depasit de situatie.
5. Comunic cu unii colegi la fel cum as comunica cu niste obiecte.
6. Nimic nu se intampla dupa cum imi doresc.
7. Ma simt plin de energie si entuziasm.
8. Pot gasi solutia corecta in situatii conflictuale.
9. Am o stare de deprimare si apatie.
10. Pot influenta pozitiv productivitatea muncii subordonatilor si colegilor mei.
11. In ultima perioada am devenit mai dur in relatiile cu colegii sau subordonatii.
12. Oamenii cu care lucrez sunt persoane neinteresante si plictisitoare.
13. Am multe planuri de viitor si cred in realizarea acestora.
14. Am deziluzii profesionale.
15. Simt indiferenta pentru lucruri fata de care manifestam interes mai inainte.
16. Devin incordat si tulburat cand ma gandesc la preocuparile mele actuale.
17. Uneori imi este indiferent de ceea ce se intampla cu colegii sau subalternii mei.
18. Vreau sa ma izolez de toti si sa ma odihnesc.
19. Pot crea usor o atmosfera binevoitoare si de cooperare intr-un grup.
20. Comunic usor cu oamenii indiferent de statutul social si caracterul lor.
21. Reusesc sa fac multe lucruri.
22. Ma simt la limita puterilor.
23. Eu cred ca voi reusi sa obtin inca multe lucruri in viata.
24. Ma simt ca unul care a dat faliment.
25. Subordonatii si colegii pun pe umerii mei povara problemelor si indatoririlor lor.
Afirmatiile de la punctele 7, 8, 10, 13, 19, 20, 21 si 23 se coteaza invers (1=5 puncte, 2=4 puncte, 3=3 puncte, 4=2 puncte, 5=1 punct). Se calculeaza suma punctelor obtinute pentru fiecare afirmatie si se raporteaza la valorile indicate mai jos.
Scor:
≤ 24 – Normalitate
25-50 – Potential de aparite burnout, dar sindromul nu e inca instalat
51-75 – Burnout instalat
76 – 125 – Starea de sanatate fizica si mentala este amenintata