Simtirea in corp a emotiilor: furie, iubire, durere, ura
Emotiile sunt complet naturale pentru noi si fac parte din functionarea umana normala si sanatoasa. Uneori, aceste emotii ne fac sa ne simtim mai completi. Ele ne ajuta sa recunoastem lucrurile care sunt importante in viata, ne racordeaza la frumusete si dreptate, ne ajuta sa ne conectam cu oamenii, animalele si natura, ne sustin creativitatea si sunt cea mai deplina expresie a sinelui nostru uman. Chiar si atunci cand sunt dureroase, ele ne conecteaza la demnitatea noastra umana si ne ofera putere.
Alteori, emotiile, in special cele care se manifesta intens, care tot continua, nu par atat de utile. Au o legatura cu lucruri care par importante, dar, in realitate, ne tin blocati, iar viata nu poate functiona bine si nu ne ofera nici o putere sau speranta.
Trairile puternice, precum furia, sunt explicate in metoda constelatiilor familale printr-o miscare timpurie catre parinti, care a fost intrerupta si copilul nu a putut merge mai departe. Aceasta furie protejeaza copilul de durerea lipsei de iubire pe care a simtit-o. Ea poate fi inteleasa ca fiind cealalta fata a iubirii. Incurajarea exprimarii acestei furii, n-ar face altceva decat sa recreeze ceea ce s-a intamplat in trecut, iar miscarea catre parinte este inca intrerupta. Lasand sa iasa la suprafata aceasta furie, experienta este repetata, dar nu este rezolvata.
Aceasta furie creeaza iluzia de a fi deasupra parintelui sau, dar de fapt, copiii se pedepsesc pe ei insisi pentru aceste emotii. Exprimarea acestei furii este un mecanism de aparare. Daca persoanei nu-i este permis sa-si manifeste furia, atunci ea devine capabila sa intre in contact cu ceea ce se afla dincolo de ea, adica iubire si durere.
Emotiile iubirii si durerii merg impreuna. Iubirea este mult mai dureroasa decat furia; este cea mai dureroasa dintre toate, pentru ca este simtita impreuna cu sentimentul unei totale neputinte.
Cand imi exprim furia, imi neg neputinta. Nu sunt constient de ea. Fraza vindecatoare care trebuie rostita in aceste momente este: „te rog”, „tati, te rog”, „mami, te rog”. Aceste cuvinte ascund o mare durere, dar si forta in spatele lor, in comparatie cu o iesire de furie.
Daca ne referim la emotia de ura – aceasta leaga victima de agresor. Victima se elibereaza de agresor, atunci cand se retrage si reda agresorului responsabilitatea faptelor sale, aceasta fiind si o forma de respect. Retragerea din fata agresorului si a faptei sale da forta si astfel persoana devine capabila sa actioneze. Acele victime care raman indignate si persecuta la randul lor, devin agresori, iar fanteziile lor de pedeapsa si razbunare sunt uneori mai grave decat fapta agresorului.
Lumea emotionala a unei persoane diferentiate este bogata in senzatii corporale si vine impreuna cu capacitatea de a simti si intelege emotiile resimtite in corpul sau. Corpul este spatiul in care sunt traite emotiile. Ele sunt experimentate in intregul corp, insa exista o serie de zone, in care anumite tipuri de emotii se simt cel mai puternic. Astfel, in regiunea pelvisului si a abdomenului inferior, se poate simti frica, pe de o parte, dar si siguranta, pe de alta parte. In zona pieptului si gatului, se poate simti tristetea, durerea, dar si iubirea. Cand facem munca de diferentiere, simtirea sentimentelor noastre devine mai pura si mai clara. Corpul nostru devine un instrument exact pentru a ne cunoaste sentimentele noastre, dar si pe ale celorlalte persoane. Cand ne curatam sistemul emotional, adica incetam sa mai exprimam emotii secundare (folosite ca mecanisme de aparare impotriva emotiilor primare, care sunt prea dureroase) si refuzam sa ne asumam emotii sistemice (care apartin altor membri din sistemul familial), capacitatea noastra de a ne simti si intelege propriile sentimente, dar si emotiile celorlalti, devine mai precisa si mai rafinata. In loc sa reactioneze automat la sentimentele, nevoile emotionale si proiectiile celor din jur, persoana diferentiata este capabila sa le simta, fara a reactiona la ele, iar prin intermediul lor sa se inteleaga pe sine si pe ceilalti.
Emotia se simte in corp, iar intelegerea se face prin gandire. Raspunsul se face din alegere asociata cu atentie, integritate si constiinta. Este necesar sa incurajam aceste abilitati, prin:
– oprirea exprimarii emotiilor secundare;
– clarificarea in privinta sentimentelor care ii apartin cu adevarat persoanei, prin refuzul de asumare si exprimare a emotiilor care nu ii apartin;
– practica conectarii cu corpul si a ascultarii mesajelor si propriei intuitii.
Metoda constelatiilor familale sprijina calea catre exprimarea emotiilor primare. Acest lucru ne ajuta sa integram experientele traumatice, care inceteaza sa fie repetate, prin expresia nesfarsita a emotiilor secundare. O exprimare sanatoasa a emotiilor primare, ne intareste si ne da un sentiment de demnitate si autonomie si atrage empatia si sustinerea celorlati, pe masura ce ne vindecam.
In conflictul interpersonal, daca persoanele implicate pot ajunge la sentimentele lor primare, rezolvarea devine posibila. In momentul in care incepem sa ne ocupam de miscarile primare, ceva se poate misca in sistem si lucruri importante, care fusesera ascunse, pot fi acum dezvaluite si incluse. Devine astfel posibila incheierea traumelor, iar marea suferinta ancestrala poate sa-si ocupe ocupe un loc in trecut, mai degraba decat sa se repete in prezent.