Ordinele iubirii si consecintele dezechilibrelor sistemice
Constelatia familiala este o abordare fenomenologica a unei dinamici prezente in sistemul familial, fara a avea o parere sau o judecata, fiind suficient doar sa fie recunoscut ceea ce se manifesta. Scopul este sa scoatem la lumina adevaruri ascunse in constiinta individuala sau in sistemul familial, pe care persoana care lucreaza sa le poata vedea 3D.
Potentialul profund vindecator al metodei constelatiilor rezida din reasezarea ordinelor iubirii, denumite astfel de creatorul metodei – Bert Hellinger.
Ordinele iubirii, numite si legile iubirii sunt de fapt principii sistemice fundamentale:
1) Dreptul de a apartine sistemului familial, principiu ce are legatura cu supravietuirea – oricine are dreptul sa apartina, indiferent de actiunile sale. Sistemele vor sa fie complete, vor sa includa pe cei exclusi, astfel ca un alt membru va ajunge sa manifeste excluderea prin suicid, depresie, dependente, boli psihice, infertilitate, lipsa relatiilor intime.
Aici intervine si dinamica victima – agresor, pentru ca agresorul face si el parte din sistemul familial al victimei, insa nu mai este nevoie sa fie manifest, daca gaseste un spatiu de rezolutie. Victima se poate intalni in constelatie cu partea sau evenimentul traumatizant, inainte sa se poata intalni cu agresorul. De altfel, dinamica victima-agresor este un joc de roluri, care se poate perpetua: victima devine agresor, iar agresorul se transforma in victima. La momentul traumei se intampla o divizare (“split of the soul”) in 3 parti: partea traumatizata, cunoscuta si sub denumirea de instanta copilului interior, partea supravietuitoare care preia conducerea si partea sanatoasa. La nivel de suflet, exista o dorinta profunda a victimei de a salva sufletul agresorului, astfel ca se aseaza in pozitia in care sa fie abuzata. In spatele relatiei dintre victima si abuzator este o relatie profunda de iubire, exprimata intr-o maniera pervertita, iar suferinta agresorului si a victimei este una comuna.
2) Respectarea ordinii cronologice / ierarhiei membrilor in cadrul sistemului familial (parintii vin inaintea copiilor, primul nascut are precedent in fata celorlalti frati, barbatul este inaintea femeii etc).
Asezarea ordinii in constelatie presupune ca femeia sta in stanga barbatului, care este primul si se afla in serviciul femeii. Fiecare loc are rolul si responsabilitatile sale (barbatul este legatura cu exteriorul, in timp ce femeia asigura securitatea caminului). In mod similar, cel mai mare copil este primul, urmatorul sta in stanga, fiind inclusi toti copiii, inclusiv cei avortati, nenascuti sau dati spre adoptie; toti au locul lor de drept in sistem. De altfel, copilul este simptomul familiei si este o invitatie sa te uiti si sa reasezi lucrurile. Generatiile mai varstnice stau in spatele generatiilor mai tinere, iar copiii stau in fata parintilor.
3) Echilibrul dintre a da si a primi in cadrul sistemului familial
Parintii dau intotdeauna, iar copiii primesc – parintii dau viata, iar copiii nu vor putea niciodata da viata inapoi catre parinti, iar felul in care ne raportam la parinti, determina calitatea vietii noastre (judecata fata de parinti determina dezechilibre). Conexiunea emotionala intrerupta in copilarie cu unul sau ambii parinti, va determina o cautare permanenta de-a lungul vietii, pentru refacerea acestei legaturi si primirea iubirii, pe care nu am simtit-o in copilarie.
Cand ne asezam in locul in care sa constientizam ca am primit cel mai pretios dar – darul vietii – intreaga raportare se schimba si aducem echilibru in toate aspectele existentei noastre. Echilibrul apare atunci cand dam viata mai departe sau ne traim viata pe deplin.
Efecte ale nerespectarii ordinii
Atunci cand intr-un sistem nu este respectata ordinea, efectele sunt resimtite de generatiile urmatoare si aceste efecte sunt numeroase. Fara pretentia de a da retete generale, exista anumite corelatii la care ne putem uita.
Suicid
In cazul unui suicid intr-o familie, primul lucru care e de facut, este a vedea daca a existat cineva intr-o generatie anterioara care a murit pe neasteptate, intr-un mod suspicios, prea devreme sau daca si-a luat viata. Adesea o persoana care comite un suicid este impinsa de sistem in afara, pentru a redresa echilibrul deranjat de o excludere precedenta. Alti factori implicati in suicid pot avea de-a face cu impulsul ucigas – ma omor pe mine, pentru a nu omori pe altcineva.
Tulburari de alimentatie
Tulburarile de alimentatie, ca toate adictiile, sunt complicate si este nevoie sa fie abordate atat comportamental, cat si psihologic. Adesea substanta in sine este adictiva, ceea ce se adauga la caracterul complicat al tulburarii.
⋅ Anorexie – deseori este dificil lucrul cu cineva care este anorexic pentru ca atractia spre moarte este foarte puternica, iar propozitia ascunsa este adesea ”Ma duc eu in locul tau tata”. Astfel, intr-o constelatie, poate fi de ajutor, ca mai intai sa se exploreze istoria tatalui sau starea lui fizica si emotionala.
⋅ Bulimie – aceasta presupune inghitirea alimentelor si apoi vomitarea lor si poate fi conectata cu asimilarea unui parinte si vomitarea celuilalt, atunci cand parintii se afla ”in razboi”. Poate insemna, de asemenea, refuzul de a primi de la mama.
⋅ Supra-alimentare – cei care se supra-alimenteaza incearca sa o ia pe mama inauntrul lor. De multe ori, ei au o relatie dificila cu mama, se simt prinsi ca intr-o plasa. Un aspect favorabil este ca, in general, aceste persoane vor sa traiasca si sunt mai motivate sa lucreze.
Alte adictii
Droguri si alcool – in ceea ce priveste adictia fata de droguri si alcool, este util sa ne uitam mai intai la relatia cu tatal. Aceste adictii sunt legate adesea de un dor adanc de tata, care poate a fost absent, fizic sau emotional. Cel mai trist lucru, este ca persoanele dependente, sunt de multe ori, dispretuite si respinse de familiile lor si chiar judecate de catre societate, pentru adictiile lor. Acest lucru se adauga la propriul lor sentiment de auto-respingere si devalorizare, deja profund interiorizat. Pentru multa lume, dorul este mult prea dureros pentru a incepe sa fie simtit, iar produsele adictive ajung sa fie obiectul care alina si de aceea este foarte dificil sa se renunte la adictie.
Jocuri de noroc, dependenta de munca etc
In cazul tuturor comportamentelor adictive este util de vazut ce sau cine ii lipseste persoanei. De cine sau de ce le este dor?
Boli mentale si fizice
Cancer – exista furie potential ucigasa si durere internalizate. Este important sa fie vazuta mai intai relatia cu mama, mai ales in cazul cancerului la organele genitale feminine.
Scleroza multipla – pot exista in sistemul familial impulsuri agresive sau ucigase.
Encefalomielita mialgica – adesea, acesti oameni sunt foarte hotarati, au petrecut multi ani muncind din greu, iar corpurile lor tocmai au cedat. Le este dor de o atentie iubitoare.
Schizofrenie, Autism, Epilepsie, Sindrom Asperger – pot exista crime in sistemul familial.
Tulburare de personalitate bipolara – aceste persoane privesc fie in sus spre cer, fie in jos spre pamant, dar nu privesc ceea ce se afla chiar in fata lor. Exista deseori o legatura cu o durere necunoscuta, cu o moarte prematura a unui parinte, o incercare de evitare a durerii extreme.
Comportament compulsiv – ascunde secrete si miscarea adevarata din loialitate.
Narcisism – arata o separare de parinti sau parinti indisponibili emotional, astfel ca persoana trebuie sa invete sa-si construiasca o relatie cu viata prin ea insasi.