La ce ne ajuta inteligenta emotionala
Ce este inteligenta. Tipuri de inteligenta
Howard Gardner in “Frames of Mind” din 1983 a formulat o lista cu sapte tipuri de inteligenta: lingvistica, logico-matematica, spatiala, muzicala, chinestezica, intrapersonala si interpersonala.
Primele doua tipuri de inteligenta sunt utilizate frecvent in programele educationale din scoli si sunt masurate prin testul IQ, urmatoarele trei au fost asociate cu arta si tin de talentele artistice, iar pe ultimele ultimele doua Howard le-a numit “inteligenta personala”, acestea din urma formand inteligenta emotionala, masurata prin EQ. La acestea s-au mai adaugat ulterior si inteligenta naturista si cea spirituala/existentiala.
Inteligenta cognitiva poate fi definita ca o proprietate a mintii, care cuprinde o serie de abilitati, cum ar fi cele legate de capacitatea de: rationament, concentrare, planificare, rezolvare de probleme, gandire abstracta, intelegerea ideilor, folosirea limbajului si invatare. Este masurata prin IQ (Intelligence Quotient), care este un coeficient care masoara cat de repede putem invata lucruri noi, cum ne concentram asupra unor sarcini, cum retinem si ne reamintim informatii de natura obiectiva, dar si capacitatea verbala, spatiala, vizuala si matematica.
Inteligenta emotionala, masurata prin Emotional Quotient – EQ, este capacitatea de a ne recunoaste propriile trairi si pe ale celorlalti, de a ne automotiva si de a controla emotiile care se manifesta in noi si in relatiile noastre. Este capacitatea de a percepe emotiile, de a accesa si genera emotii, de a intelege emotiile si semnificatia acestora si de a regla in mod eficient emotivitatea, pentru a determina evolutia emotionala si intelectuala. Inteligenta emotionala este legata de concepte precum iubire, empatie, spiritualitate si se bazeaza pe anumite aptitudini potentiale: sensibilitate si memorie emotionala, capacitatea de procesare si de invatare emotionala. Aceste caracteristici sunt innascute intr-o oarecare masura, dar mai ales pot fi dezvoltate si cultivate.
Cum ne ajuta inteligenta emotionala
Studiile arata ca inteligenta emotionala este la fel de importanta ca si cea cognitiva pentru eficienta personala si presupune in primul rand constientizare de sine, auto disciplina si empatie.
In plan personal
Inteligenta emotionala ne poate ajuta sa percepem mai clar ocaziile ascunse si problemele interpersonale. Datorita ei, emotiile noastre se pot transforma din factori perturbatori in surse de informatii utile si chiar de intelepciune, sporindu-ne considerabil sansele de reusita. Felul in care ne simtim are un impact considerabil asupra vietii noastre in general. Vestea cea buna este ca exista metode practice de a alege felul in care ne simtim.
In plan profesional
Dupa 1995-2000, David Goleman, care a scris despre inteligenta emotionala, a introdus pentru prima data doua idei revolutionare:
– inteligenta emotionala insumeaza in jur de 67% din abilitatile si competentele necesare pentru ca un lider sa obtina performanta superioara;
– aceste abilitati si competente conteaza de 2 ori mai mult decat expertiza tehnica pe subiectul meseriei si decat inteligenta cognitiva.
Pe baza unor studii efectuate timp de decenii asupre unor organizatii de talie mondiala, s-a ajuns la concluzia ca emotiile liderilor sunt literalmente contagioase pentru echipa si organizatia din care fac parte. Factorii emotionali precum entuziasmul, curajul si optimismul sunt cei care ii motiveaza si entuziasmeaza pe oameni. Emotiile unui lider, ale unei persoane care influenteaza drumul si viziunea oamenilor trebuie sa radieze energie pozitiva pentru a stimula progresul oamenilor.
Ce presupune inteligenta emotionala
Inteligenta emotionala inseamna dezvoltarea capacitatii de a:
• simti aici si acum, a fi prezent;
• exprima fata de celalalt ceea ce simtim in interior;
• comunica sentimentele proprii;
• identifica trairile proprii si a deveni constient de ceea ce simt;
• identifica trairile celuilalt prin empatie;
• cunoaste sentimentele celuilalt prin intuitie;
• conduce propriul comportament.
Componentele inteligentei emotionale sunt:
• Autocunoastere: constientizarea punctelor tari si slabe, simtul identitatii si al valorii personale;
• Autocontrol: gestionarea emotiilor pentru a le face sa lucreze in favoarea noastra;
• Empatie: constientizarea sociala a sentimentelor si nevoilor celorlalti;
• Automotivare: perseverarea in atingerea obiectivelor personale;
• Abilitati sociale: crearea de relatii interpersonale de calitate.
Este utila o practica continua pentru a ne dezvolta in mod constant aptitudinile de a face fata trairilor dificile, prin integrarea fortei emotiilor sanatoase si constructive in viata noastra. Invatarea continua si dezvoltarea personala ne ajuta sa ne mentinem in forma si sa abordam mai eficient provocarile si au devenit o necesitate in lumea de azi, atat de complexa si intr-o permanenta schimbare.