Cand sa apelezi la psihoterapie?
Poate te simti depasit de ce se intampla acum in jurul tau, stresat, trist sau chiar in depresie. Poate relatiile interpersonale sunt mai dificile sau traversezi momente mai grele in experienta ta de parinte sau in relatia de cuplu. Poate si cu parintii iti este greu sa relationezi. Poate in momentul de fata simti ca esti coplesit de multe dintre lucrurile care se intampla in viata ta, resimti anxietate, epuizare sau poate traversezi o situatie de separare, despartire, trauma, doliu sau abuz. Poate te confrunti cu atacuri de panica, fobii si mecanismele tale de coping au devenit nefunctionale.
Fiecare dintre noi se confrunta cu dificultati, insa nu toti le resimt la fel de acut sau de invalidant, nu toti le constientizeaza in acelasi mod. Toleranta noastra la intalnirea cu situatiile neplacute e diferita si tine de perceptia fiecaruia. Filtrul perceptiv individual este determinat de experienta de viata a persoanei sau de scenariul de viata, cum mai este numit in psihologie. Acesta este construit in primii ani de viata, in urma mediului si experientelor la care am fost expusi in copilaria mica.
De cele mai multe ori credem ca ne putem rezolva singuri problemele, iar uneori alegem chiar sa le negam existenta, crezand ca daca le ignoram se vor rezolva de la sine. Alteori se poate intampla sa nu fim nici macar constienti de existenta unei probleme, ci doar sa vedem ca lucrurile se desfasoara intr-un tipar repetitiv nesanatos si consumator de energie. In realitate, problemele nu se rezolva de la sine. Este posibil ca acestea sa persiste si chiar sa se agraveze in timp, cu consecinte asupra propriei persoane sau a celor din jur.
Cand incercam sa rezolvam singuri o problema este foarte dificil sa fim obiectivi cand o analizam, pentru ca suntem captivi in acea problema si nu avem o alta perspectiva asupra situatiei. Suntem de cele mai multe ori prinsi in tavalugul propriilor ganduri, pe care mintea le macina la nesfarsit intr-o continua ruminatie. Cand te confrunti cu o problema de viata care reapare periodic, poate chiar in mai multe zone ale vietii tale, cand un comportament al tau a devenit problematic pentru cei apropiati si auzi remarci in acest sens din partea lor ori realizezi ca problema s-a mai intamplat si altor membri ai familiei tale, atunci suportul unui psiholog e cea mai buna solutie. Te-ai gandit poate si la varianta asta, dar dupa aceea ti-au aparut tot felul de ganduri: „Doar nu sunt nebun!”, ”Cum sa povestesc despre lucruri intime unui strain?”, ”Ce-o sa zica lumea, daca afla ca merg la psiholog?”
Viata va continua sa ne puna in fata unor situatii provocatoare, situatii pe care de cele mai multe ori nu stim cum sa le gestionam si pe care nu le putem schimba sau controla. Ceea ce putem schimba insa, este modul de a percepe si reactiona la aceste situatii, iar psihoterapeutul prin interventii specifice, te poate ajuta sa identifici tipare, credinte, ganduri sau comportamente care nu te sustin, ca apoi sa devii constient de aspecte pe care nu le vedeai inainte si sa poti face pasul catre schimbare.
Surpriza placuta este ca poti sa descoperi in psihoterapeut o persoana empatica, care nu judeca problemele tale si care te va ghida in procesul regasirii echilibrului tau interior. Psihoterapeutul nu-ti va oferi sfaturi, dar te va ajuta sa observi aspecte pe care nu le vedeai inainte, ca sa intelegi mai bine ceea ce traiesti si ce este benefic sa schimbi. Vei putea sa dai sens si sa resemnifici evenimente traite, pentru a putea merge mai departe si a te bucura de o viata de calitate. Vei putea sa observi imbunatatiri concrete in unul sau mai multe domenii din viata ta, o energie si o vitalitate crescuta, alaturi de recastigarea bucuriei de viata.
In spatiul conexiunii autentice client – terapeut apar dinamici noi si constientizari, care duc la transformarea interioara si maturizarea emotionala, pentru a trai o viata cat mai armonioasa.